ПРОБЛЕМНІ СИТУАЦІЇ ЯК МЕТОД ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ СТАРШИХ ДОШКІЛЬНИКІВ - Горопаха, Наталія Михайлівна (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2017)
У статті розкривається питання формування екологічної компетенції дітей дошкільного віку, обґрунтовуються педагогічні умови застосування проблемних ситуацій в екологічній освіті старших дошкільників. При цьому екологічна освіта розглядається як основа нової моделі освітньої системи — освіти для сталого розвитку. Автор доводить, що проблемні ситуації можуть бути ефективними у формуванні екологічного мислення та екологічно доцільної поведінки дошкільників за дотримання таких педагогічних умов: підвищення рівня теоретичної та методичної готовності вихователів до застосування у роботі з дітьми проблемного навчання, сформованість у дошкільнят дослідницьких умінь, вдале поєднання проблемних ситуацій з традиційними методами ознайомлення дітей з природою, використання ігрової форми створення проблемних ситуацій.