РЕФЛЕКСИВНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ МАЙБУТНЬОГО ПЕДАГОГА: СУТНІСТЬ, СТРУКТУРА, ЛОГІКА РЕФЛЕКСІОГЕНЕЗУ - Желанова, Вікторія (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2020)
У статті проаналізовано рефлексивну парадигму освіти як перспективну стратегію реформування вищої освіти в Україні. Доведено її пріоритети, пов’язані з формуванням рефлексивної компетентності майбутнього педагога. На засаді структурно-діяльнісної ознаки та типів рефлексії обґрунтовано структуру рефлексивної компетентності, що містить мотиваційно-ціннісний, когнітивний, операційно-діяльнісний компоненти. Відповідно до структури рефлексивної компетентності визначено критерії її сформованості (стимулювально-аксіологічний, знаннєвий, праксіологічний). Представлено діагностичний інструментарій, що містить як стандартизовані, так й авторські методики. Розкрито ґенезу рефлексивної компетентності майбутніх педагогів у період професійної підготовки в ЗВО. Уведено до наукового обігу й обґрунтовано поняття «рефлексіогенез». Визначено етапи формування рефлексивної компетентності майбутніх педагогів. Ключові слова: рефлексивна парадигма освіти, рефлексія, педагогічна рефлексія, типи рефлексії, рефлексивна компетентність, рефлексіогенез.