Сутнісні характеристики феномену «естетична компетентність особистості» - Карам A. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2019)
У статті розкрито сутність трактування феномену «естетична компетентність особистості» з точки зору філософії, психології, педагогіки, соціології, культурології. Наголошено на взаємозв’язку синонімічних понять «готовність» та «підготовленість»: «готовність» — поняття ширше, ніж компетентність та підготовленість, які можуть бути поодинокими, фрагментарними, тобто не забезпечувати цілковитої здатності виконувати функції діяльності. Визначено художньо-естетичну компетентність як систему внутрішніх засобів регуляції художньо-естетичних дій, до складу якої входять художньо-естетичні знання, соціальні настанови, уміння й досвід, естетична орієнтованість, заснована на знаннях та чуттєвому досвіді, вільне володіння художньо-естетичними засобами й досягнення адекватного сприйняття художньо-естетичної ситуації. Розкрито сутність та особливості естетичної компетентності. Виокремлено сучасні підходи до визначення поняття «естетична компетентність особистості». Розкрито компоненти естетичної компетентності. Виділено специфічні риси, а також чинники впливу на розвиток естетичної компетентності. У висновку відмічено, що досліджуване поняття «естетична компетентність особистості» слід диференціювати на такі різновиди, як естетична й художня компетентність, тоді кожна з них для певного мистецького фах, водночас матиме загальний і специфічний зміст.