АКСІОЛОГІЗАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПРОФІЛАКТИКИ СОЦІАЛЬНО-ПАТОЛОГІЧНИХ ЯВИЩ У ЧЕСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ - Ваврікова, Хана (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2021)
Лібералізм зумовив у чеському суспільству не тільки позитивні, а й негативні наслідки. Акцент на індивідуальних цінностях ліквідував соціальну згуртованість і надав більше місця бага- тьом соціально-патологічним явищам. Сюди належить радикалізація, екстремізм, ксенофобія та ейджизм. І саме останній проявляється на всіх рівнях чеського суспільства. Ейджизм можна простежити в стереотипах і міфах, подати з презирством або відразою. Це негативне явище проявляється у послугах усіх видів. Ейджизм простежується в мовних прізвиськах; це мотив жар- тів і глузувань. У цій статті представлено ейджизм у чеських ЗМІ, вказано на його можливі дже- рела й форми в чеських сім’ях. На думку експертів, ці соціально-патологічні явища можна усунути шляхом аксіологізації та їх модифікацій, які розглядаються в цій роботі просоціальною або про- сенсійною освітою.