БЕЗПЕРЕРВНИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК ЯК ТРУДОВА ФУНКЦІЯ ПЕДАГОГА - Івашньова , С. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2021)
Стаття презентує результати теоретичного дослідження змісту й сутності терміна «трудова функція» та опитування педагогів у форматі фокус-груп. Аналіз змісту поняття «безперервний професійний розвиток» і динаміки його змін протягом професійного життя педагога дав змогу виокремити провідні компетентності, включені до змісту трудової функції. Дальше обговорення змісту та сутності трудової функції «безперервний професійний розвиток» продемонструвало наявність певних утруднень, які відчувають опитувані при визначенні ключових компетентнос- тей, та згода щодо важливості професійного розвитку в діяльності вчителя. Опитування виявило також усвідомлення респондентами існування певних ризиків з огляду на те, що норми професій- ного стандарту матимуть односторонній характер, тобто трактуватимуться лише як нові вимоги до вчителя та не враховуватимуть зміну вимог до роботодавця. Подальшого дослідження потребують результати впровадження проєкту професійного стан- дарту та перегляд діяльності системи підвищення кваліфікації педагогів.