ВИКОРИСТАННЯ ІКТ І МЕДІАРЕСУРСІВ СТУДЕНТАМИ-ФІЛОЛОГАМИ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ ЗВО: МОДЕЛІ Й СТРАТЕГІЇ - Желанова, В.; Козир, М. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2022)
У статті йдеться про моделі й стратегії використання ІКТ і медіаресурсів студентами-філоло- гами в освітньому процесі ЗВО. Автори визначають за мету дослідити особливості ефектив- ного використання ІКТ і зокрема медіаресурсів студентами-філологами в освітньому процесі ЗВО. Завдання полягають в аналізі сучасних досліджень окресленої проблематики, у пошуці ефек- тивних медіаресурсів і моделей впровадження інформаційних технологій із метою підвищення якості освітнього процесу. Зроблено припущення, що завдяки використанню комп’ютерних мереж, онлайнових засобів навчання, персональних кабінетів, Telegram-каналів і чат-ботів педагоги отримали можливість подавати нову інформацію в такий спосіб, щоб задовольнити індивідуальні запити кожного учня, адже сьогодні за короткий проміжок часу необхідно навчити кожну дитину засвоювати, розуміти, перетворювати, аналізувати й використовувати в прак- тичній діяльності великі обсяги інформації. Схарактеризовано основні напрями, за якими здій- снюється активний пошук та добір ефективних моделей упровадження інформаційних техно- логій із метою покращення освітнього процесу: розвиток освітнього середовища; використання інноваційних засобів навчання; упровадження новітніх технологій навчання в освітньому про- цесі; модернізація організаційних форм освітньої діяльності. Закцентовано увагу на тому, що наразі потрібно орієнтуватися на власний професійний розвиток, особливості освітнього е-середовища і підвищення якості надання освітніх послуг за допомогою ІКТ і медіаресурсів, під- вищення зацікавленості й активності здобувачів освіти тощо. Зазначено, що опитування учас- ників освітнього процесу залишається одним із найбільш успішних і найпоширеніших методів оцінювання оптимізації навчання мови та літератури за допомогою медіаресурсів