Формування комунікативної компетентності в дітей шостого року життя у проєктній діяльності - Пономаренко, Т.; Науменко, М. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2023)
Здійснено теоретичний аналіз літературних джерел щодо актуальності теми дослідження. Встановлено, що комунікативна компетентність дітей шостого року життя є однією з ключових компетентностей, від розвитку якої значною мірою залежить успішність особистості в житті. Саме проєктна діяльність в закладах дошкільної освіти здатна забез- печити цілісність формування комунікативної компетентності в дітей шостого року життя. З’ясовано, що питання формування комунікативної компетентності у дітей 6-го року життя є актуальним та досліджуваним у широкому кола науковців. Проте організація проєктної діяль- ності, як одного з важливих засобів формування досліджуваної компетентності, недостатньо висвітлений та потребує ґрунтовного вивчення. З’ясовано сутність понять «комунікативна компетентність» та «проєктна діяльність». На засадах Державного стандарту дошкільної освіти визначено сутність поняття «комунікативна компетентність дітей шостого року життя»: полікомпонентна якість особистості, що передбачає здатність до організації спілку- вання з оточуючими в залежності від ситуації (вміння починати, вести та завершувати діалог), сприймання та реагування на вербальні й невербальні ознаки мовлення. Визначено та схаракте- ризовано її складові, що характеризують сутність поняття (емоційний, когнітивний, діяльніс- ний. Окреслено сучасні форми та методи освітньої взаємодії з дітьми дошкільного віку. Визначено характеристики проєктної діяльності як засобу формування комунікативної компетентності у дітей шостого року життя: орієнтація на формування самостійності та командної діяль- ності (дітям необхідно спілкуватись один з одним, з вихователями, з батьками та іншими людьми, встановлювати різні шляхи для комунікації, будувати діалог, задавати запитання, від- повідати), здійснювати командну діяльність, розподіляти ролі та обов’язки між учасниками про- єкту. Визначено, що особливістю проєктної діяльності є її безумовна спрямованість на форму- вання навичок ефективної комунікації.