Соціально-психологічні фактори та умови формування відповідального батьківства - Савченко, Ю.; Козир, М. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2024)
У запропонованій статті висвітлено умови формування батьківства, як психологічного феномену, яке виступає інтегральним психологічним новоутворенням особистості, і у розвинутій формі включає в себе ціннісні орієнтації батьків, батьківські установки та очікування, батьківські позиції, батьківське ставлення, батьківські почуття, батьківську відповідальність та стиль сімейного виховання. Визначено, що мета даної статті полягає в поглибленні концептуальних засад дослідження відповідального батьківства та представлення його як інтегрального утворення, яке необхідно розглядати з позицій системного підходу. Завдання полягає у дослідженні соціально- психологічних факторів, які детермінують формування системи батьківства та з’ясуванні умов формування відповідального батьківства. Проаналізовано, що феномен батьківства системно детермінований, тобто представляє собою відносно самостійну систему, одночасно виступаючи підсистемою по відношенню до сім’ї. Авторами схарактеризовано особливості феномену батьківства, яке одночасно постає у декількох ракурсах різними сторонами і розкривають складну структуру її організації. Закцентовано увагу на тому, що уявлення молоді про батьківство найчастіше залежить від його образу у батьківський сім’ї та соціокультурних стереотипів. У висновках, як аргумент значущості, виокремлено те, що сукупний вплив факторів, які характеризують розглянуті рівні, призводить до формування певної моделі батьківства