Вплив соціально-економічних чинників на ефективність функціонування неперервної педагогічної освіти в Республіці Австрія - Гапон, Л. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2024)
У запропонованій статті йдеться про розвиток системи неперервної педагогічної освіти в умовах ринкової економіки Республіки Австрія. Автор наголошує на важливості вивчення австрійського досвіду взаємодії вищої освіти з ринком праці для переосмислення механізмів і моделей державного впливу на політику зайнятості педагогів. Визначено, що метою даної статті є аналіз та узагальнення соціально-економічних чинників, що формують запит молодих та досвідчених педагогів на навчання в межах концепції неперервної освіти в освітньому просторі Республіки Австрія. Завдання полягають у визначенні головних етапів розвитку неперервної освіти в країнах Європейського Союзу, зокрема Республіці Австрія, від початку Болонського процесу до сьогодні; виявленні провідних тенденцій розвитку австрійського ринку праці та їхнього впливу на пропозицію фахівців з вищою педагогічною освітою; обґрунтуванні основних імперативів регулювання підготовки і зайнятості майбутніх педагогів в австрійській економіці. Автором схарактеризовано шляхи забезпечення неперервності розвитку педагогічної освіти в Республіці Австрія. Закцентовано увагу на необхідності запровадження інноваційних форм організації професійної підготовки та підвищення кваліфікації педагогічних працівників освіти. Здійснено аналіз ринку робочої сили в Республіці Австрія щодо затребуваності фахівців педагогічних спеціальностей та оплати їхньої праці. З’ясовано, що ефективність кадрової політики та забезпечення можливостей для професійного розвитку педагогічних працівників є дещо нижчими ніж для інших спеціалістів з вищою освітою. Виокремлено чинники стимулювання інтересу вчителів до кар’єрного та професійного зростання через різні форми неперервної освіти. Визначено умови підвищення конкурентоспроможності та оптимізації потенціалу педагогів як суб’єктів ринку праці. Зроблено висновки про те, що Республіка Австрія має позитивний досвід професійної підготовки педагогів у системі неперервної освіти, однак, потребує нових підходів до прогнозування потреб ринку праці у фахівцях з вищою педагогічною освітою з метою формування конкурентного середовища освітньої галузі у сучасному світі