Статистичний інструментарій в педагогічних дослідженнях - Руденко, Н. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2024)
У зв’язку з активним розвитком науково-технічного прогресу відбувається вплив математичної науки на всі наукові галузі, зокрема і на педагогіку. Важливим аспектом є підвищення якості педагогічних досліджень при організації експерименту, експертизі отриманих наукових результатів та підтвердженні вірогідності цих результатів методами математичної статистики. Складнощі, пов’язані з коректним застосуванням статистичних методів в педагогічних дослідженнях, пояснюються тим, що в таких дослідженнях вивчаються якісні ознаки феноменів та явищ, які вимагають узгодження мети й змісту дослідницьких завдань з арсеналом математичних та статистичних процедур. Cтатистика прагне математичними методами надати відповідні докази твердженням експертів у різних галузях з метою знаходження консенсусу в прийнятті правильних дій на основі статистичної інформації. У статті теоретично висвітлено математичні та статистичні методи в педагогічних дослідженнях при організації експерименту, експертизі отриманих наукових результатів та підтвердженні вірогідності цих результатів методами математичної статистики; означено основні дефініції дослідження, а саме: математична статистика, задачі математичної статистики, методи математичної статистики, статистична грамотність, статистична гіпотеза, критерії узгодження, е-ресурси для статистичного аналізу. Відібрано основні математичні методи, які застосовуються в педагогічних дослідженнях, наведено алгоритм перевірки статичних гіпотез в педагогічних дослідженнях, виокремлено статистичні критерії узгодження для перевірки гіпотези про вид розподілу випадкової величини (Пірсона, Фішера, Стьюдента) та розглянуто сучасні е-ресурси для обчислень критеріїв узгодження (JASP, PSPP, DataMelt та Sisense та інші) та деякі онлайн-калькулятори