Шлюбно-родинні настановлення сучасної молоді . - Столярчук, О.; Коханова, О. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2025)
У статті проаналізовано проблему вивчення психологічної готовності молодих людей до шлюб- но-родинних взаємин, а саме: психологічну структуру уявлень молоді про сімейні ролі, чинники вибору шлюбного партнера, форми шлюбу та мотиву вступу в шлюб. У результаті емпіричного вивчення шлюбно-родинних настановлень осіб юнацького віку було виявлено домінування в них традиційних настановлень щодо важливого значення сім’ї як основної форми соціальної взаємодії, переважаючу орієнтацію молодих людей на зареєстрований шлюб. У питанні розподілу вла- ди та функцій в сім’ї опитані студенти виразили егалітарний підхід. У рейтингу значущості чинників успішного шлюбу найвищі позиції посіли: взаємне кохання, інтерес, взаєморозуміння, підтримка та подружня вірність, бажаними рисами шлюбного партнера визнано: вірність, чесність і повагу, що вказує на спрямованість опитаних студентів на подружньоцентриський шлюб. Опитуванням також встановлено факт переважання серед дослідницької вибірки низько- го рівня готовності молодих людей до шлюбу та сімейного життя. Серед чинників, які найбільше впливають на позицію молоді в ставленні до шлюбу й сімейного життя, найбільш пріоритетни- ми виявилися: власний приклад батьків, особистісні якості подружжя, уявлення молоді про ідеал чоловіка та дружини. Загалом зафіксовано переважання прогресивних шлюбно-родинних наста- новлень серед опитаної молоді