Сучасні методики та технології дошкільної освіти у Федеративній Республіці Німеччина: інноваційний досвід для України. - Гончарук, М. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз інноваційних методик та технологій дошкільної освіти Федеративної Республіки Німеччина в контексті їх адаптації для модернізації української системи дошкільного виховання в умовах воєнного стану та обмежених ресурсів. На основі вивчення сучасних німецьких досліджень розкрито специфіку використання цифрових додатків для оцінювання, концепцію «середовища як третього вчителя» та особливості навчально-методичного забезпечення. Проаналізовано досвід впровадження адаптивних інструментів діагностики, що дозволяють здійснювати персоналізовану оцінку ранньої грамотності дошкільнят. Досліджено німецьку модель створення навчально-методичних комплексів, що базуються на принципі «відкритих завдань» та сенсорній інтеграції. Виявлено, що німецький підхід характеризується принципом обережної цифровізації, систематизованим навчально-методичним забезпеченням та створенням інклюзивних освітніх середовищ. Визначено стратегічні напрями поетапного впровадження німецьких інновацій у вітчизняну дошкільну освіту з урахуванням національних особливостей, економічних можливостей та викликів сьогодення. Обґрунтовано доцільність адаптації німецького досвіду до українських реалій через створення ресурсоефективних моделей організації освітнього процесу.