Сучасні тенденції підготовки магістрів освітньої галузі в умовах воєнного стану. - Козир, М. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2025)
У статті проаналізовано сучасні тенденції підготовки магістрів освітньої галузі в контексті трансформаційних процесів у системі вищої освіти України під впливом воєнного стану та євроінтеграційного поступу. Розглянуто основні напрями модернізації магістерських програм у країнах Європейського Союзу — посилення компетентнісного підходу, впровадження практико-орієнтованих моделей, цифровізацію освітнього процесу, розвиток міждисциплінарності та інтернаціоналізації. Висвітлено адаптацію цих тенденцій в українських закладах вищої освіти у контексті воєнних викликів, що зумовили переосмислення змісту та організації підготовки майбутніх педагогів-магістрів. Узагальнено основні нормативні документи, які визначають стратегічний напрям розвитку вищої освіти України у післявоєнний період.