Центри освіти дорослих у системі неформальної освіти: порівняльно-педагогічний аналіз досвіду Великої Британії та США . - Братко , М. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2026)
У статті здійснено порівняльно-педагогічний аналіз центрів освіти дорослих у системі неформальної освіти Великої Британії та США. Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі освіти дорослих як складника навчання впродовж життя, потребою оновлення компетентностей дорослого населення та пошуком ефективних інституційних моделей організації цієї сфери в Україні. Метою статті є виявлення організаційних характеристик, функцій і нормативних засад діяльності центрів освіти дорослих у Великій Британії та США, а також визначення продуктивних ідей цього досвіду для України. Методологічну основу становлять положення порівняльної педагогіки, теорії навчання впродовж життя, андрагогічного та інституційного підходів; використано методи аналізу, синтезу, узагальнення, систематизації, порівняльно-педагогічний, структурно-функціональний та інтерпретаційно-аналітичний методи. Обґрунтовано, що центри освіти дорослих доцільно розглядати як інституційно різнорідну, але функціонально цілісну мережу провайдерів, які забезпечують доступне, гнучке і практикоорієнтоване навчання дорослих. З’ясовано, що у Великій Британії розвиток таких центрів характеризується більшою узгодженістю механізмів фінансування, нормативного регулювання та інспектування, поєднанням кваліфікаційної підготовки із соціально-інклюзивними практиками, тоді як у США система має більш децентралізований характер і тісніше інтегрована з політикою зайнятості, професійної підготовки та розвитку робочої сили. Визначено продуктивні ідеї зарубіжного досвіду для України: розбудову мережі різнотипних центрів освіти дорослих на місцевому рівні, посилення міжсекторального партнерства, поєднання освітньої, консультативної, соціальної та кар’єрної підтримки, упровадження гнучких програм для різних категорій дорослого населення.