Підготовка майбутніх магістрів початкової освіти до цифровізації освітнього процесу: виклики та перспективи - Нікула , Н.; Гатрич , І. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2026)
У статті розглянуто актуальну проблему підготовки майбутніх магістрів початкової освіти до цифровізації освітнього процесу в умовах стрімкого розвитку цифрових технологій та трансформації освітнього середовища. Актуальність дослідження зумовлена зростаючими вимогами до рівня цифрової компетентності сучасного педагога, необхідністю інтеграції цифрових технологій у професійну діяльність учителя початкової школи та недостатньою розробленістю теоретико-методичних засад підготовки магістрів до роботи в умовах цифровізації освіти. Метою статті є теоретичне обґрунтування особливостей підготовки майбутніх магістрів початкової освіти до цифровізації освітнього процесу, визначення основних викликів і перспектив цього процесу, а також уточнення сутності та структури їхньої готовності до використання цифрових технологій у професійній діяльності. У дослідженні використано комплекс теоретичних методів, зокрема аналіз, узагальнення, систематизацію наукових джерел, порівняння підходів до визначення цифрової компетентності та моделювання структури готовності майбутніх педагогів до цифровізації освітнього процесу. У результаті дослідження уточнено сутність поняття «готовність майбутніх магістрів початкової освіти до цифровізації освітнього процесу» як інтегративної професійно-особистісної характеристики, що забезпечує ефективне використання цифрових технологій у педагогічній діяльності. Визначено її структуру, яка включає мотиваційно-ціннісний, когнітивний, діяльнісно-операційний та рефлексивно-оцінювальний компоненти. Обґрунтовано педагогічні підходи до формування цифрової компетентності, зокрема компетентнісний, діяльнісний, особистісно орієнтований, системний та інноваційний. Виявлено основні виклики у підготовці майбутніх педагогів, серед яких недостатній рівень практичної підготовки, потреба в оновленні змісту освіти та адаптації до швидких технологічних змін. У висновках наголошено, що ефективна підготовка майбутніх магістрів початкової освіти до цифровізації освітнього процесу можлива за умови комплексної інтеграції цифрових технологій у професійну підготовку, створення цифрового освітнього середовища та впровадження сучасних педагогічних підходів. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням моделей підготовки магістрів до цифровізації освіти та впровадженням інноваційних технологій у навчальний процес.