Роль автентичних матеріалів у формуванні мотивації та комунікативної готовності студентів - Храбан , Т.; Гордієнко , О.; Корона Козімано , К. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2026)
Метою статті є синтез і критична інтерпретація сучасних емпіричних досліджень щодо використання автентичних матеріалів у навчанні іноземних мов у закладах вищої освіти для визначення характеру та сили їхнього впливу на мотивацію і комунікативну готовність студентів, ідентифікації провідних дослідницьких підходів і тенденцій, а також формулювання науково обґрунтованих рекомендацій для педагогічної практики. Дослідження має теоретико-аналітичний характер і виконане у форматі систематичного літературного огляду. Матеріалом слугували сучасні емпіричні та оглядові публікації у фахових міжнародних виданнях, відібрані за критеріями тематичної релевантності, методологічної визначеності та зосередженості на студентській аудиторії. Аналітична процедура передбачала поетапний відбір джерел, тематичне кодування, порівняльний аналіз і концептуальний синтез результатів. Аналіз досліджень засвідчив, що автентичні матеріали загалом позитивно пов’язані зі зростанням внутрішньої мотивації студентів, підвищенням їхньої залученості та усвідомленням практичної цінності іншомовного навчання. Водночас встановлено, що сила мотиваційного ефекту істотно варіює залежно від релевантності контенту потребам здобувачів освіти та якості педагогічного дизайну. У сфері комунікативної готовності зафіксовано позитивну динаміку передусім у розвитку рецептивних умінь, прагматичної компетентності та впевненості у використанні мови. Разом із тим у частині досліджень виявлено ризики, пов’язані з когнітивним перевантаженням і невідповідністю складності матеріалів рівню студентів. Окремі праці підкреслюють потенціал поєднання автентичного контенту з цифровими технологіями, хоча його ефективність значною мірою залежить від характеру педагогічного супроводу. Критичний аналіз також виявив обмеження доказової бази, зокрема переважання короткострокових інтервенцій і недостатню увагу до довготривалих ефектів. Отримані узагальнення підтверджують значний педагогічний потенціал автентичних матеріалів за умови їх методично виваженого та контекстно чутливого використання у вищій іншомовній освіті. Обґрунтовано доцільність поетапної інтеграції автентичного контенту, системного застосування педагогічного скаффолдингу, забезпечення його професійної релевантності та розширення інтерактивних форматів роботи. Сукупність цих умов розглядається як важливий методичний ресурс підвищення мотивації студентів, їхньої навчальної залученості та готовності до ефективної іншомовної комунікації.