Психологічні чинники саморозвитку обдарованих студентів у складній життєвій ситуації - Музика, О.; Музика, О. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2026)
Складна життєва ситуація, зумовлена російсько-українською війною, утруднює процеси саморозвитку в студентському віці. Мета статті полягає у з’ясуванні особливостей взаємозв’язків між психологічними чинниками, що сприяють саморозвитку обдарованих студентів. Досліджувалися обдаровані студенти мистецьких спеціальностей (експериментальна група, n=41) та студенти контрольної групи (n=67). У дослідженні використовувалися: Шкала психологічного добробуту (С.Ryff, 1989), Профіль професійної самоефективності студентів (О.О. Музика, 2020), Профіль ціннісної взаємодії обдарованої особистості (О.Л. Музика, 2025). За результатами факторного аналізу емпіричних даних отримано модель саморозвитку обдарованої особистості у складній життєвій ситуації, що об’єднала три основні чинники: психологічний добробут, професійну самоефективність та ціннісну взаємодію. Встановлено, що обдаровані студенти мають нижчі показники психологічного добробуту, ніж студенти контрольної групи. Виявлено кореляційні зв’язки між показниками психологічного добробуту і професійної самоефективності, які дозволяють розглядати останню як чинник, що сприяє збереженню спрямованості на саморозвиток обдарованих студентів у складній життєвій ситуації. Встановлено, що в ціннісній взаємодії обдарованих студентів із соціальним оточенням переважає агресивний стиль, який поглиблює ціннісну конфронтацію і може призводити до інволюції обдарованості. Виявлено взаємозв’язки поцінування з такими показниками психологічного добробуту та професійної самоефективності як автономія, самоосвіта й саморозвиток, рефлексія й особисті стандарти. Результати дослідження можуть бути покладені в основу програм розвитку асертивної взаємодії, яка запобігає ціннісним конфліктам та сприяє саморозвитку обдарованих студентів у складних життєвих ситуаціях.