Психологічні особливості споживчої поведінки молоді - Балута, Т. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2026)
У статті обґрунтовано актуальність дослідження споживчої поведінки в умовах сучасних соціально-економічних трансформацій, що супроводжуються зростанням психологічного напруження, пов’язаного з обмеженістю ресурсів та прагненням до підтримання належного рівня якості життя. Зазначено, що проблема споживання є універсальною і стосується різних вікових груп, однак особливої уваги потребує молодь як активна соціальна група, яка формує майбутні тенденції споживчої культури. У роботі здійснено аналіз розвитку ринкових відносин і посилення конкурентних процесів, що зумовлюють необхідність глибшого розуміння психологічних механізмів споживчого вибору. Особливу увагу приділено виявленню специфічних характеристик споживчої поведінки молоді та визначенню ключових чинників, які її формують. На основі аналізу сучасних наукових досліджень встановлено, що проблема психологічних особливостей споживчої поведінки молоді в умовах сьогодення залишається недостатньо вивченою та потребує подальших наукових розвідок. Метою статті є дослідження особливостей купівельної поведінки молоді та визначення причинно-наслідкових зв’язків, що її зумовлюють. Акцентовано увагу на ролі соціально-психологічних чинників споживчої поведінки, серед яких важливе місце займає образ бренду та його диференційованість у сприйнятті споживача. Підкреслено, що незалежно від характеру впливу споживання ‒ у напрямі уніфікації чи диференціації ‒ воно виконує структуроутворювальну функцію в поведінці молоді. Зазначено, що в сучасних умовах феномен споживання набув самостійного наукового статусу та є предметом міждисциплінарного дослідження, що охоплює економічні, психологічні, соціокультурні та гуманітарні аспекти.