МОДЕЛЬ АНІМАТОРА В ПОЛЬСЬКІЙ ТА ЗАРУБІЖНІЙ ТЕМАТИЧНІЙ ЛІТЕРАТУРІ - Лапіан, Тадеуш (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2020)
Соціальна та культурна анімація тісно пов'язана зі станом сучасного суспільства та сучасної культури; воно стало відповіддю на їхні вади та вади, на потреби, які наше постіндустріальне суспільство не може задовольнити. Розвиток цивілізації, який призвів до індустріалізації та урбанізації, призвів до радикальної трансформації соціальної структури. Важливим стало розвиток таких якостей, як: відкритість, гнучкість, здатність робити усвідомлений вибір. Важливим стало формування творчої уяви, скептицизму до позитивістського розуміння науки і техніки, прагнення до автентичності. Відповідно до нових зразків, життя стало циклом внутрішніх змін, автономії, турботи про інших. Як вищезазначене, так і такі риси, як: екологічна чутливість, самовпевненість, здатність до самоорганізації в самодостатні інституції та духовний розвиток назавжди увійшли в профіль аніматора в контексті культури та вільного часу. Видання супроводжується багатою тематичною літературою, що виходить за межі простору Центральної Європи. Тема не вичерпана повністю; цей текст є однією зі складових створюваної монографії, яка описуватиме загальний профіль аніматора та анімації дозвілля.