ПЕДАГОГIЧНА ФАСИЛIТАЦIЯ З ТОЧКИ ЗОРУ СТУДЕНТIВ - Ваврікова, Хана (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2021)
Професійна громадськість тривалий час обговорює причини того, чому більше 2/5 чеських сту- дентів, які навчаються на бакалаврських програмах, не мають успіху у своєму першому навчанні. У статті викладаються можливі причини цього явища, згадуються часткові фактори, що впли- вають на академічний успіх чи невдачу, зазначається вплив на життя людей та суспільства. І останнє, але не менш важливе: ця стаття стосується педагогічної фасилітації, тобто між- особистісної діяльності, яка могла б усунути деякі причини неуспішності в навчанні (низька вну- трішня мотивація, розчарування) і створити сприятливе освітнє середовище, а отже, збіль- шити успішність навчання студентів університету. У рамках підготовки цієї статті її автор провів опитування, метою якого було розглянути часткові аспекти неуспішності навчання та педагогічного сприяння з точки зору студентів двох форм (денної, комбінованої) бакалавр- ських програм навчання на педагогічному факультеті Остравського університету