ПСИХОЛОГІЧНА ФОРМУЛА БЕЗПЕКИ ЯК КОНЦЕПТУАЛЬНА ОСНОВА ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК БЕЗПЕЧНОЇ ПОВЕДІНКИ ОСОБИСТОСТІ - Цюман, Т.; Нагула , О. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2021)
У статті розглянуто наукові дослідження вітчизняних та зарубіжних науковців щодо таких понять, як безпека, психологічна безпека, культура безпеки й підходи до їх вивчення. Обґрунтовано теоретичну базу психологічної формули безпеки в контексті безпечної поведінки людини, засно- ваної на функціонуванні механізмів психіки. Висвітлено й обґрунтовано складові психологічної формули безпеки та їх змістове наповнення. Усвідомлення та професійна рефлексія психологічної формули безпеки суттєво вплинуть на процес формування навичок безпечної поведінки особис- тості, сприятимуть більш ефективним стратегіям конструювання психопрофілактичних про- грам, процесу становлення культури безпеки особистості та суспільства в цілому. Визначено актуальність і наявність підґрунтя для становлення нового напряму у сфері безпеки людини — формування навичок безпечної поведінки.