Використання цифрових технологій для розвитку дітей з аутизмом - Корня, П. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2023)
Статтю присвячено напрямкам використання цифрових технологій для розвитку дітей з аутизмом. Досліджено значення цифрових технологій в освіті та розвитку дітей з розладами аутистичного спектру (РАС). Проаналізовано п’ять напрямків технологій, в яких розробляється програмне забезпечення для дітей з РАС, як-от: мобільні технології, робототехніка, віртуальна реальність, доповнена реальність та змішана реальність. Визначено, що застосування тих чи тих технологій має бути обумовлено вимогами, які можуть мати різні категорії дітей-аутистів. Запропоновано приклади п’яти напрямків застосування інструментів цифрових технологій, спрямованих на втручання, корекцію або навчання. Запропоновані інструменти цифрових технологій відрізняються тим, що не просто корегують чи розвивають ті чи інші навички у дітей із РАС, а спираються на їхні наявні особистісні характеристики, що забезпечить ефективне застосування цих технологій. Аналіз наукової літератури дозволив зробити висновок, що психолого-педагогічною особливістю навчання дітей з аутизмом є необхідність враховувати їхні специфічні потреби та можливості учнів. Основними особливостями є необхідність розвитку соціальних та комунікаційних навичок, серед яких є дуже важливим розвиток навичок соціальної взаємодії з однолітками. На рівні теоретичного узагальнення було визначено, що застосування ІКТ для навчання дітей з аутизмом дозволяє використати актуальні напрацювання в галузі ІТ та удосконалити процеси соціалізації дитини з особливими потребами, її соціальні навички і, зокрема, навички взаємодії з однолітками. Визначено, що доцільним є застосування інноваційних методик, які використовують такі технології навчання, як комп’ютерні технології, призначені для ПК, мобільних та комунікаційних пристроїв (смартфонів, планшетів тощо) із відповідними програмними додатками, роботів, технології доповненої, віртуальної або змішаної реальності та інші, що допомагатимуть дітям з аутизмом вчитися і розвивати навички соціальної взаємодії.