Сучасний посібник вищої школи: аналіз на сексизм і гендерні стереотипи - Melnychenko , О. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2024)
Стаття присвячена однієї з важливіших проблем гендерного знання — це створення сучасного методологічного та методичного супроводу освітнього процесу у вищій школі. Автор аналізує досвід викладання курсу «Гендерні студії» як вибіркової дисципліни для студентів бакалаврського рівня спеціальності «Початкова освіта» факультету педагогічної освіти Київського столичного університету імені Бориса Грінченка. Цей курс має практико-орієнтований характер і спрямований на підготовку майбутніх вчителів до розв’язання гендерних проблем в освітньому процесі. Саме цій досвід поставив питання щодо змісту посібників для вищої школи та їхнього аналізу на сексизм та гендерні стереотипи. Автор зауважує, що посібники, які присвячені гендерним проблемам, на сьогодні мають чітку прив’язку до певних дисциплін: гендерна психологія, гендерна соціологія, гендерна педагогіка, гендерна журналістика тощо. Однак, на думку автора, сучасний підручник має бути універсальним та спиратися на останні наукові дослідження, глибинні міждисциплінарні зв’язки й практику сьогодення. В статті визначаються основні характеристики сучасного посібника взагалі та гендерних студій, зокрема: він має бути універсальним з точки зору аналізу на сексизм та гендерних стереотипів, незалежно від спеціальності; контент будь-якого посібника має спиратися на наукові дослідження в сфері гендерних знань; посібник має бути пронизаний глибинними міждисциплінарними зв’язками; формування критичного мислення студентів — це головна ціль будь-якого сучасного посібника, незалежно від фаху; без застосування інтерактивних методів навчання неможливо створити сучасний посібник. В статті також розкриваються підходи та методи аналізу підручників на сексизм та гендерні стереотипи. Особлива увагу приділяється автором прихованій дискримінації в навчальних планах щодо гендерної рівності студентів та школярів.