Погляди вихователів дошкільних закладів на діалогічну грамотність дошкільнят - Пападопулос, І. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2024)
Це дослідження заглиблюється в сприйняття та вираження діалогічної грамотності серед вихователів дошкільних закладів, намагаючись вивчити такі виміри, як її визначення, значення, стратегії, методи оцінювання та участь батьків. У дослідженні взяли участь 15 педагогів, у тому числі 10 жінок і 5 чоловіків, відібраних на основі їхнього досвіду та кваліфікації в галузі ранньої освіти. Завдяки напівструктурованим інтерв’ю ці вчителі надали багату та детальну інформацію, яка стала основою для ретельного вивчення діалогічної грамотності в дошкільному закладі. Навмисно різноманітний, пул учасників включав вихователів з різних дошкільних середовищ, як державних, так і приватних, з метою охоплення широкого спектру точок зору та підходів. Ця навмисна варіація сприяла дослідженню потенційних розбіжностей у розумінні та впровадженні діалогічної грамотності в різних контекстах. Застосовуючи якісний дослідницький підхід, дослідження наголошує на напівструктурованих інтерв’ю як на основному методі збору даних. Питання інтерв’ю охоплювали ключові аспекти, включаючи визначення, стратегії вчителів, діяльність у класі, методи оцінювання та участь батьків. Дизайн мав на меті отримати вичерпні відповіді, дозволяючи учасникам поділитися своїми унікальними поглядами, досвідом і практиками, пов’язаними з комунікативними навичками в ранній освіті. Тематичний аналіз було застосовано для класифікації та організації даних інтерв’ю, виявлення загальних моделей і тем. Щоб підвищити надійність дослідження, були застосовані такі методології, як перевірка учасників, однорангове підведення підсумків і тріангуляція. Дослідження підтримувало міцну етичну основу, надаючи пріоритет конфіденційності учасників, конфіденційності та добровільній участі протягом усього процесу. Отримані результати представляють цілісне розуміння впровадження діалогічної грамотності в різноманітних дошкільних закладах, збагачене залученням педагогів із принаймні дворічним досвідом викладання. Це дослідження вносить цінний внесок у сферу ранньої освіти, проливаючи світло на багатогранну природу діалогічної грамотності та її різноманітне застосування в різних освітніх контекстах.