Дошкільна освіта в Норвегії та Україні: Порівняльний огляд - Головчук , С. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2024)
Удосконалення та глобальні зміни в освіті пов’язані з міжкультурними тенденціями та сучасними викликами. Порівняльний аналіз різних систем спонукає до нового погляду на практику та освітню політику. Дослідження висвітлює порівняльний погляд на дошкільну освіту двох європейських країн — Норвегії та України, які мають давні історичні та сучасні відносини. Стаття досліджує вплив історичних аспектів обох країн, а також різних державних освітніх політик. Теоретична та концептуальна основа зосереджена на теорії дитячого благополуччя Полларда та Лі (2003). Збір даних дослідження ґрунтується на кількісному (статистичні дані щодо дошкільнoї освіти обох країн) та якісному підходах (аналіз та інтерпретація нормативних документів дошкільнoї освіти та педагогічної літератури Норвегії та України). Дослідження було проведено згідно з Норвезькими рекомендаціями з дослідницької етики соціальних і гуманітарних наук (НЕШ, 2021). Нормативні документи та педагогічна література трактувалися відкрито, незалежно, правдиво та критично, враховуючи довіру, надійність та автентичність. Аналіз, який включав тлумачення нормативних документів та систематичний пошук літератури, було систематизовано за двома категоріями: законодавча база та типи закладів дошкільнoї освіти; дидактичні підходи щодо дошкільнoї освіти в обох країнах. Результати показують, що освіта дітей раннього віку в Норвегії та Україні безпосередньо залежить від впливу національних історичних традицій та економічних обставин. Розвиток особистості дитини та її взаємодія з іншими є одним із пріоритетів у норвезьких дитячих садках. Діти проводять багато часу на вулиці в будь-яку погоду. Крім того, велика увага приділяється співпраці та командній роботі. В українському дитячому садку виховний процес має інтелектуальний, естетичний, етичний та фізичний підходи. Інтелектуальний розвиток дитини пов’язаний з її моральним зростанням та зосередженням на позитивній взаємодії. В обох країнах вихователі відкриті для нових проєктів, інновацій та сучасних завдань, де в пріоритеті особиста взаємодія та всебічний розвиток.