Формування професійної готовності майбутніх педагогів до роботи в початкових класах нової української школи - Паламар , С.; Нежива, Л. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2025)
У статті розкрито проблему формування професійної готовності майбутніх учителів почат- кових класів до роботи в умовах реалізації реформи «Нова українська школа». Проаналізовано виклики, спричинені трансформацією системи освіти, впровадженням компетентнісного під- ходу, дитиноцентризму та змін у методиках навчання й оцінювання. Окреслено основні вимоги до педагогів, що випливають із концептуальних засад НУШ, зокрема: здатність до впроваджен- ня інновацій, використання інтерактивних технологій, створення інклюзивного середовища та підтримки партнерської взаємодії в освітньому процесі. Запропоновано структурну модель професійної готовності майбутнього вчителя, яка включає складники: екзистенційно-ціннісна професійна умотивованість, інтелектуально-педагогічна професійна обізнаність, професійна діяльність в умовах реформи «Нова українська школа», рефлексія результатів професійної діяль- ності. У статті підкреслено необхідність постійного професійного розвитку педагогів як умови ефективного впровадження реформи та формування компетентної особистості учня почат- кових класів