Педагогічний патронаж сімей з дітьми раннього віку в умовах соціально-політичної кризи . - Половіна, О.; Науменко, М. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2025)
У статті розглянуто сучасні виклики, що постали перед українською сім’єю як ключовим соціаль- ним інститутом у зв’язку з війною. Акцент зроблено на необхідності створення безпечних умов та підтримки дітей раннього віку, що перебувають у стані підвищеної вразливості; визначено роль закладів дошкільної освіти як партнерів родини у створенні безпечного освітнього просто- ру. Обґрунтовано актуальність педагогічного патронажу як цілісної, системної підтримки сі- мей у кризових умовах. Представлено результати дослідження, спрямованого на вивчення рівнів сформованості у батьків навичок підтримки безпеки дітей раннього віку (у межах діагностики з’ясовано, що лише 27 % батьків мають високий рівень сформованості таких навичок, тоді як більшість (42 %) виявляє середній, а 31 % — низький рівень). Підкреслено, що батьки з середнім і низьким рівнем сформованості зазначених навичок часто відчувають тривожність, демон- струють педагогічну пасивність або неусвідомлення впливу безпеки на розвиток дитини. Ви- світлено методичний інструментарій педагогічного патронажу, що включає виявлення потреб родини, психосоціальну підтримку, просвітницьку роботу та координацію взаємодії ЗДО з інши- ми соціальними інституціями. Визначено, що ефективний педагогічний патронаж сприяє форму- ванню батьківської відповідальності, підвищує рівень поінформованості щодо захисту дитини та є запорукою створення умов для її повноцінного розвитку навіть в умовах соціально-політичної нестабільності.