Впровадження STEM-освіти в інклюзивному класі початкової школи за програмою «Інтелект України»: досвід вчителя. - Назаренко, Л. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2025)
У статті висвітлено актуальність впровадження STEM-освіти в інклюзивному середовищі початкової школи як інструменту формування базових наукових уявлень у дітей молодшого шкільного віку. Наголошено, що в умовах нової української школи особливо важливо створювати умови для опанування абстрактних понять, зокрема будови атома, за допомогою доступних практичних засобів. Метою дослідження є розробка та апробація авторської методики ігрового моделювання складових атома для дітей із різними освітніми потребами. Завдання статті полягають у розробленні ігор для формування знань про протони, нейтрони та електрони, оцінці їх ефективності в інклюзивному класі та виявленні освітніх переваг підходу на основі STEM. В описаній методиці використано капсули від кіндер-сюрпризів, повітряний пластилін, магніти та картки, що дає змогу учням створювати моделі атомів власноруч. Результати апробації методики, проведеної під час фестивалю «Наука на сцені», свідчать про підвищення пізнавальної активності, логічного мислення, моторної координації та міжпредметної інтеграції знань у дітей. Зроблено висновок, що STEM-ігри можуть бути ефективним інструментом інклюзивної освіти, особливо у викладанні природничих дисциплін у початковій школі. Матеріал може бути рекомендований до використання в освітньому процесі, гуртковій роботі та під час реалізації проєктного навчання.