Огляд ключових засад поліпшення побіжності усного мовлення серед студентів-неносіїв англійської мови - Януш, О. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2026)
У статті розглядається основи побіжного, правильного й точного використання англійської мови в комунікативних ситуаціях сьогодення в умовах сучасного розвитку суспільства у глобалізованому світі. Формуючи визначення, автор приділяє особливу увагу дослідженням щодо покращення побіжного спілкування серед студентів закладів вищої освіти (ЗВО), які не є носіями англійської мови. Здійснено аналіз науково-методичного доробку авторів, які вивчають шляхи поліпшення ефективності побіжного англійського мовлення. Увага акцентується, зокрема, на тому, що англійська мова стала мовою міжнародного спілкування, яка широко використовується в академічних колах, бізнесі, зовнішньополітичних відносинах тощо. У статті розглядається не лише важливість використання усної англійської мови, а й визначаються проблеми, з якими стикаються студенти у процесі комунікації, та пропонуються комплексні стратегії для їх вирішення. Зважаючи на аналіз досліджень із побіжності англійського мовлення, автор пропонує основні фактори ефективності використання усної англійської мови, які все частіше визнаються як важливі навички. Ефективна комунікація, професійний успіх, економічні переваги, глобальні можливості, культурне порозуміння, когнітивні переваги, соціальна інтеграція, особистісний розвиток стверджуються як основні засади поправної, точної та побіжної розмовної англійської мови. У статті визначаються ключові методи покращення розмовної англійської мови, такі як інтерактивні методи навчання, технологічні інструменти, автентичні матеріали, комунікативний підхід, формування оцінювання та індивідуалізація навчання.